Pages

Friday, December 31, 2010

2010 Hopes and wishes

Syyuuh..Oh Hyunseung!!Beast 13th Jan in Malaysia!!
    Lagi beberapa jam tahun 2010 gonna be end.Oppss rini cuti kan?Sempena Malaysia menang Piala Suzuki (AFF).Ha3 ntah knape ak asyik terfikir sal penjaga gol tu.He3 bukan pe ni sbb tgk blog gf die yg Linda tunjuk smlm.Seriously, xnak fikirkan pasal die laie.Ha3 papepun you looks Japanese smpai my mom pun ckp "Pandai nyer die ckp Melayu" ha3
    Okay sepanjang 2010 ni, banyak yang pahit dan manis aku lalui..
Yang pahit:

1) Tak dapat grad 3pointer..Part 6 memang disaster la.(even part 2 pun  sme je result nyer..hahaha...)
2) Gangguan dari mereka yang xdikenali.Ntah sape la bagi no celcom aku kt orang2 yang x aku kenali.Hello kalu nk bagi jugak, mintak la permission aku dulu boleh?Kalu xbgtau sape yg bagi mau aku hamun budak tu.Aku xske la berkenalan dgn orang yang aku xkenal.Please okay?Be gentleman.Xkan la kt sekitar ko xd perempuan ko nk?Wei annoying betul la!!!

Habis dah yang pahit (yg aku ingat la setakat ini..)
Yang manis plak?
1)Aku beli hp Lollipop.Memang best function die walaupun terbang RM750 aku..Xpe pelaburan gak tu.Xyah beli camera plak..
2) Pe yang aku nak ak dapt.Cth beg ungu yang cantik, mak belikan jam, kasut supra dan ll..
Gambar xd kena mengena dgn artikel
3) Masuk degree.Hurm walaupun aku dah berkali - kali cakap mse part 5 nak amik system, tapi ble kuar result ak xnak amik system untuk degree.Pastu bila dapat system untuk degree, aku fikir "Mcm subjek system ni ikut ak plak.Dan macam takdir aku sme kos dgn tin2 (yela walaupun aku letak pilihan no 4.Kan ad lg subj HR dgn SA.Nk jugak ikut Tin2 dgn Kikie.T snang mintak tunjuk aja ye!)

Okay I hope next year gonna be much more exciting than this year.
AMIN..

Saturday, December 25, 2010

Home Alone

   Ni entah kali keberapa kali saya keseorangan.Okay pape jelah sbb padahal mmg diri sendiri xnak ikot sbb nk menghabiskan cuti dengan kucing - kucing kesygn Okay wtv sbb malas mandi 2 yg xnak pegi. Dah la internet xkuat.Tbe2 teringat benda - benda yang nk kena bawak.Ape ek?Surat tawaran, surat pengesahan, xray, medical checkup, borang bayaran bimb, slip periksa MUET nk kne bw ke?gambar dgn salinan IC parents dan sy dengan pengesahan skali..

  Actually, aku dah search banyak kali dekat dalam yg borang tawaran tu, tp die jz kte bw salinan brg - brg mcm surat tawaran, slip gaji, dan yg kne bawa lain - lain la.Benda yang xd boleh ke ak bawa tanpa semua itu? Okay fine bawak jela nanti.

  Esok, aku rasi mcm nk lari g BP Mall plak.Sorg - sorg pun best gak.Aku nk beli pen sumer.Kne kuarkan duit dlm BIMB yg ad lagi RM50 tu rsenyer.Boleh ke ak g?Karang mak xkasi plak.(eh kasi ni mcm sida - sida kena kasi plak..hohohohooo..).Okay fine kalu xdpt pergi xpayah pergi..

My 1st spaghetti
   Haritu kwn aku msg tny ak dpt kos pe.Aku ckp la dapat system.Die kte xnak tukar ke?Takut xbleh bawa.Aku kte InsyaAllah boleh la.Dah rezeki aku kt situ.Aku xd la rse cm subjek system susah.Subj rekod lagi susah..(ha3 sbb tiap2 sem dpt C+) shal giler!!(oppss).Tapi aku pikir gak, nak tukar kos dah sekian..Sempat ke?Mcm ad byk masalah plak nk kne buat surat la dan sebagainya..Leceh sangat - sangat.Well, mmg mse dpt tu ak terpikir "Mampukah aku bawak kos ni?" tapi kalu xd usaha mestilah hancus...Maka aku kena lebih berusaha untuk dapatkan yang terbaik dalam hidup ni..

   Kesimpulannya, aku kena la belajar bersungguh - sungguh sbb kos aku ni lg susah dari kos library..Ha3 xd la kos library senang, tp kos ak kne berfikir.Oh tidak..Maka marilah bersama - sama berusaha yea untuk tahun depan.



tin2 dan Jay dan pakcik die, Jackie Chan

Plastik kasut Supra.Hurm dah ad  kaler lain..~~Sigh
SELAMAT TAHUN BARU 2011 - USAHA TANGGA KEJAYAAN!!MAJULAH AIDA UNTUK SIWON..(ha3 mengarut)

Tuesday, December 21, 2010

Time capsule

    Lately , suke bebenar sy mengupdate..(eh2 gune perkataan saya pula, mungkin lebih bersopan santun hahaha)..Okay back to the topic..Tujuan menulis dalam blog ini sekali lagi sebagai time capsule.Sy selalu mendengar orang menggunakan blog sebagai time capsule.Bila ad benda yg nak simpan, i will keep it here and then after a years or more, buka balik tgk fullfill tak my wish.
     
    Then, pastinyer semua orang ad wish yang pasti nk di accomplishkan before his or her die.Ha3 kantoi pengaruh The Buried Life..What you wanna do before you die..(wish ni x la termasuk the religion wish mcm berkhatam beramai - ramai (hahaha) menunaikan Haji dan Umrah)

  1. Marrying popular people - Inilah antara wish sejak kecil. Actually I can't really remember it.But suddenly my sis sai "Aida, ko bukan ke nak kawen dgn artis (or in other meaning popular la).Okay I got it.Mase first time know Super Junior Donghae terus nak kawen dgn die.Well banyak sangat persamaan.Okay tang name tu sangat kot..Then, ramai sgt suke Donghae, terus tukar minat ke Siwon (padhal lg ramai orang ske die..) okay bye. xtercapai kot.
  2. Going to Korea - I really hope this wish come true.But rather than going to this , baik hantar my parent to perform Hajj kan?I really wish to go there either with my bestfriend Tin2 or with my sister.Hopefully, dapat la pergi kesana after I grad from degree and dah ad permanent works..Okay Tin2 jom!!
  3. Going to Korean artist konsert - i can' pick which one to go but sbb Super Junior ticket concert will get higher after this, I don't know if i will go watch them..The price might be more than rm 280 for the lowest kan?Unless someone or epop nak support.Ha3 so rather than that baik watch Beast or U-kiss..yeah.
 Okay ini je my wish for this time being.Hopefully when I open back this time capsule, may one of this wish came true.Eh came ke come?Oh rini xd letrik.

Friday, December 17, 2010

The Shopping And Gifts..

  Dalam entry sblm ni , telah dibeitahu sy kuar ke BP Mall kan?Ha inilah barang - barangnyer.Termasuklah hadiah besday yg baru dpat.Thanks Mak and Tin2 for the gift.Really appreciate it a lot!!Pic yg ptt letak dlm entry sblm ni xdpt masukkan sbb gne my dad's laptop.Pic dlm my laptop.Okay?
Jam tangan Avon hadiah dari mak..

Set Nano White!!

Topi Hadiah dari Tin2..Thanks
Kasut Supra yg mahal.Cm bigbang!
BlackAnt Sweater.Beli kt Izumens













p/s: Komsert Beast ak nak pergi!!!

Sunday, December 12, 2010

BP Mall here we come..

    Seperti yang dijanjikan, maka akhirnya cik Fatin Nazira smpai juga ke rumah saya.Sempat bertemu kucing sayang aku yang dah jadi penakut ble nmpk orang ramai kt rumah , Taecyeon..Bertolak ke BP Mall kul 12lby smpai pulak kul 1.10 cm tu la..Tin dtg dgn Mira..


    Memandangkan ad PC Fair smpai Ahad, so g tgk brg - brg yang boleh di beli kt sane..Ak beli mouse aje.Pastu Tin2 blanje kt Pizza Hut!!Makan pastu gi jalan - jalan lagi.Smpai dh xtau nk g mne.Pastu nk masuk Pacific, air strawberry xhbs lg so g main the "Claw" ala mainan yang amik2 barang tu.Dapat la mashimaro sebijik..Style letak dalam kete ayah..He3 pastu masuk Pacific trus nampak Booth Nano White..Yes I'm a Nano White user okay!Sampai Tasya pun ckp ak ni kaya smpai semua jenis barang - barang Nano White ak ad..Ad dlm bentuk set yg memang kalu beli banyak - banyak memang mahal..Tin2 beli tp ak ckp kejap lg la sbb nk cari Friskies kucing - kucing ak kt rmh tu..

   Memandangkan Nor ada call nk dtg BP Mall, ak pun ingat nk tggu mak je.Ajak mak g booth tu pastu ak beli barang dgn Tin2 lg..Aku bagi mak duit suruh beli set Nano aku...Dah mak beli banyak giler so dpt beg yg gempak giler!!


    Pastu g beli tali handphone aku and tin2 bagi hadiah topi..Ada byk topi kt situ.Tp ad topi yg ak tgk cm cun je tp xnk la.Topi tu mcm topi SNSD Genie.Ad hitam dan puith.Malamnyer ak tgk MV Sistar How Dare You dorg gne topi tu..Aiyhs menyesal xbeli!!Ha3. Pastu alang - alang mak ayah dan Nor pun ad skali, aku ajak la mak beli kasut Supra yang aku nk sangat tu..Tanya org tu yg ad tulis Death tu mne kan, Yes ad lagi!!
Ingat nk beli yang tu tp yang ak beli skang ni mcm lg cantik..Harga die pun cantik kot!RM 109..Ha mari telan kahak korang tengok ak belanja RM 150 sehari.Okay la tu.Semua duit gaji ak sebagai Komander selama 5 semester.


      Nak tgk Topi yang tin2 bagi?Kasut Supra saya?Set Nano White yang masih ad baki RM 48 kne byr kt mak sbb baru bagi RM 50 je?Okay lain kali sy post pic die..Kali ini tgk je pe yg ad..

Friday, December 10, 2010

Grad On Time

   Klise giler meaning die..Sedey wei!!Baru ingat grad 3pointer but dpt 2.95 je..Ceh tp ak pn ckp (dan org lain ckp) sem ni susah cm cipan..Atleast ak lulus sumer..Tgk la dpt mne..

p/s: smlm ak nmpk dlm kereta budak mke cam Onew!!Lee JinKi!! Okay sekarang cube cari kete saga merah maroon kt ats die ad mcm tmpt letak brg..Okay..Anak die skali imbas cm onew..ha3

Thursday, December 02, 2010

Oh! My Lady yang menghampakan..

                  Dah tgk Oh! My Lady?Cerita yang Tin2 suh ak download awl thn hari tu..Wei nasib baik x penat2 kan diri download cerita 16 episod tu..Nasib baik lah jugak ak xlupa diri sampai beli dvd original cerita tu..
     Why? Sebab cerita tu hambar kot..Kalau aku la jd wife Siwon, aku cakap kt die..

                   "Oppa, xpayah berlakon cerita ni.Mcm xbest je jalan cerita die...Watak x mencabar langsung," ujarku kepada Siwon..
                    "Tak boleh la kalau macam tu.Oppa dah sign kontrak,"balas Siwon..

                  Cerita ni yang aku watak die tetap pendirian hanyalah Reporter Han sahaja.Elok la die tetap dgn pendirian diri untuk terus follow cerita SungMinWoo tu...Bagi aku watak2 yang ad..

Watak utama : Sung Min Woo..(Choi Siwon)
           Perangai die dlm cerita ni xboleh di duga.Kalau perangai ko baik mcm mne pun, xkan awal2 xske budak kecik tu, tbe2 je sbb tgk budak kt tepi jalan kne tinggal dgn mak die boleh trus sayang kt anak die..Mengarut betul.Pastu asyik tgk die praktis musikal tu aje...Tunjuk la sikit yang die ad improve dalam bidang lakonan.Ni tunjuk yang die berlakon musikal dgn commercial plak..Pastu kalau nmpk Yura terus meleleh air liur..Tak masuk akal benar..Benci ar ak!!!Girlfriend die yang lahirkan Ye-Eun pun xnmpk batang hidung habis mcm tu aje..Pelik sungguh pelik..Pasal yang blackmailed mengenai eksiden motor dulu, xd pun bgtau..Xfaham betul aku dengan orang yang buat cerita ni..Hambar..Pastu tbe2 je die nk kawen dgn Gae Hwa..Mcm nak habiskan cerita ni cepat2 aje.Tergesa - gesa sgt plak ak tgk..

Watak : Yoon Gae Hwa (Chae Rim)
       Awal - awal cerita ni memang best kot.Kalau tgk balik aku suke mase awal - awal episod aje.Kenapa?Sbb mcm comel plak.Dh hujung - hujung mcm mengarut.Okay watak GaeHwa ni cuma mcm pelik plak hanya sbb takut die xnk kawen..MakCik ni pun pelik gak..Kalu ko kne usha dgn org mestilah ko ske kan?ha3..Pelik2 tiap2 watak pun pelik..Xde perangai sendiri..

Watak : Yoo Si Joon (Wakil Yoo)
      Watak ni paling hambar..Tolong la ad ke laki hambar mcm ni?Kalau ad cmner boleh kawen..Okay xbyk nk komen watak ni..Hambar sgt..

Watak : Han Jung Ah (Isteri Wakil Yoo)
      Watak pengajar tarian MinWoo.Hambar giler gak.Tp best la dr hambar langsung...

Watak : Hong Yura (gf MinWoo)
     Watak ni balik dr oc pastu nk mintak MinWoo endorse baju die..Pastu perangai yang berubah - ubah..Kejap mcm marah dgn MinWoo pastu nk rapat dgn die..Pelik2..

Watak : Manager Jung
  Manager MinWoo yang ugut die sbb kes motor 3thn lepas.Mcm xbest plak watak die..


Watak - watak tambahan dan cameo..
Watak bf isteri wakil Yoo tu mcm xperlu aje aku rase.Hambar je dan xmberi impak yang mendalam terhadap OML ni..Kenapa aku xpasti.Yang pasti Wakil Yoo xpeduli sgt pun kehadiran die..Kawan MinWoo yg buka kedai Minuman tu pun xpayah masukkan pun..Minji san Byung Hak (ex suami Gaehwa ) xde pun xpe..
Oh ep 7 cameo Sooyoung, Hyoyeon dan Jessica...Ala sekadar amik gmbr je untuk peragaan MinWoo..Pakaian dorg biase sgt2..Hambar giler part tu...

Yang xperlu :
1. BF isteri Wakil Yoo.
2. Minji dan ayah die
3. Penolong MinWoo yang selalu bawa kereta die..
4. Ex gf Min woo (mmg xd pun)
Ntah la ad byk lg..

Yang perlu :
1. Parents Minwoo (biar lagi thrill giler cte ni)
2. Cameo Super Junior.Mesti best.
3. Kalau watak die byk, kuarkan mak Yeeun means GF Minwoo..tp die xd watak pun..Bosan.

Kesimpulannya, cerita Oh! My Lady yang dikatakan komedi romatik ni xkomedi pun dan romantik..Ad la sesetengah part yang dikatakan romantik dan komedi.Banyak aku tgk MinWoo buat muka kelakar (yg xkelakar kot sbb Siwon kan macho je) dan gigit kain time Ye Eun buat sepah. Kesimpulan yang jelas


                 Oh! My Lady tak best..Sekian..






Terima Kasih Director  Park Young Soo kerana menerbitkan drama hambar ini dan  Park Young Soo yang menjadi screenwriter untuk cerita ni..Hohohohooo..

p/s: No picture since internet is low.anyone wanna read it in english, just go to Google Translate.da

Friday, November 26, 2010

Berjalan lagi..

Hari beli sweater..
    Semalam g lagi BP Mall, sbb mse ayh beli laptop org tu bg ayah duit rm650..Ntah la so kteorg terpaksa pegipulangkan.Ritu masa beli laptop, aku dgn Nor ad beli sweater Black Ant kaler ungu Rm50..Nice la tebal.kalu duk Korea xbeku la kot.

         Pastu singgah Pappa Roti and Piza Hut..Nak survey Oh! My Lady pny price tp RM99.90..Ha mampu?

Mari makan piza

Yeah!!
Dah la sesaqt..Padahal sebaris dgn PizaHut kot..Okay..da

Monday, November 22, 2010

Akulah Geum JanDi yang sebenarnya..

         Lawak gler kan title di atas.Mode Digital Bounce Se7en feat TOP BigBang.Dah dengar? Best la lagu ni..
                        Berbalik kepada title di atas...Xpercaya ke?Aku memang la Jandi yang sebenarnya..Okay ak nk tanyer cmner Jandi terlibat dgn JunPyo? ....................Okay lmbt ..Sbb die nk tolong kawan die..Aku pun sme..Ha3
                  Tapi kawan ni bukannya mcm kawan dlm cte BOF tu.Kawan ni setia (ha3)..Okay..


Beza aku dengan Jandi..

1. Jandi kena kacau dgn anak orang kaya, aku dgn budak sekolah aku..Ha3 ramai lak tu musuh ak dan pastinya bukan anak orang kaya.(kalau x pasti aku dah kaya)..Ha3
2. Aku bukan budak sukan renang, aku budak sukan Bola Keranjang, Hoki, Ping - Pong dan kawad...beza kan?
3. Aku kne ludah la (yucks..pernah2 bengang giler kot!!) Jandi kne bese - bese je..ha3
4. Ayah Jandi keje dobi, ayah aku ad keje lain.ha3 xsame lgsg.
5.Dalam cte BOF org yg buli die, Junpyo minat die, aku xla..Dah la rmai musuh jer..
6. Jandi kne bayar kot berlakon, aku free je.
Okay tu je yg ak ingat..ha4

Persamaan aku dan Jandi (ad ke?)
1. Sbb tolong kawan kami jadi begini..ha3
2. Aku pernah gak la hilang meja.Nak cari bapak la sukarnyer..Faham
3. Walaupun sek aku x berprestij tp ttp sekolah yang mahal..Ala sama la tu..Sek orang kaya gak..




Ni aje yg ak boleh ingat..Walaupun begitu, time sekolah memang best!!
                      Dapat sekolah balik aku nk belajar rajin - rajin (angan - angan sungguh..)

Thursday, November 18, 2010

Bengang nyer aku!!

            Korang selalu xbengang? Biasanya bengang ni macam bila ke menyampah dengan orang yang bangang.Maksudnyer?Lu pikirlah sendiri.Hahaha maksudnyer ada orang bangang yang sebabkan ko benci dgn die.Ala kre mcm tu lah.Aku kisah ke? Mestilah aku kesah, kalau tidak makanya takdelah hasil coretan aku ni..Kenapa?
           Well Selamat Hari Raya Haji saya ucapkan kepada  semua.Maka hari ini keluarga PakLong saya akan dtg tdo sini.Okay2 serious semua anak2 die dtg..Aku xkesah dtglah..Tp hari ni kena kemas2 semua dan macam - macam la.Korang harus faham bila kemas2 ni, anak cik Mansor amatlah malas (aku xtermasuk, aku rajin woo)..Ceh penipu haram ko Aida..Eh Aidan..Okay back tu the topik, my mom and my dad is kt Tangkak.Ada prosiding mahkamah untuk kes saman kot.My mom teman my dad la .(pelah buat time hari raya haji ke2 bongok sungguh)..
         So yang tinggal hanyalah aku nor and my angah.Okay2 fine my adik dh g sekolah..So tinggallah kami berdua.Tengah - tengah nk sarapan milo dgn kek (mak yah bagi masa raya 1st) tbe2..."Dah2 la tu mkn.Mak pesan jgn habiskan.Dh tinggal suku ko mkn!" (dgn nada marahnyer)
     "Ko ingat aku sorang je ke yg makan? Aku baru mkn sikit kot!" aku balas balik.Yela xadil aku je kne marah sorg.
       "Yela ak marah no skali!"
(BODOH gler adik ak mne ad kt sekolah la)
      "Mak pesan tinggalkan sikit!Jgn jadi anak derhaka (mcm pernah dgr je ayt tu). Nanti jadi mcm batu belah batu bertangkup..!"

               Pi mampus la dgn ko angah ku.kesah plak ak.Mcm la ak sorg jer yg makan. Ikutkan hati ak yg mmg jahat ni, aku mandi2 dlu pastu basuh baju sidai semua, tiba2 dh hilang  kt Summit.Amacm best x?Tp kalau ak sorg mcm xbest plak. Ha jom kuar cari keje?!Amcam?
            
               Karang kejap lg ak g Singapore g tgk Ukiss.ala Ukiss ni pun lg sket je nk smpai Johor.Please2..Eh lari topik plak..
Okay2 kalau nk lari jgn bgtau org..Ha3 bia ak sidai baju lmbt2 sikit.Kul 11 baru aku siapkan.Rumah ni pun ak mls nk kemas.Aku memang tengah sakit hati dgn ko.Yah2....................................................................


            Eh2 panjang nyer post ni? Aish bila la nk amik lesen kete ni.Mcm xkan amik jer.Umur pun mcm panjang jer...
p/s: Hope dpt buat degree la.Please2.kalu xak bunuh.......................................................................................................................................................................ikan keli tepi sawah..hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

kura - kura dlm perahu, hati menangis sapa yg tahu..
      

Friday, November 12, 2010

Coca Cola Minuman Kegemaran Choi Siwon banyak kelebihannya..Hahahaha!!

LayarMinda on Thursday, November 11, 2010 at 10:01am

"Setiap hari selasa ngan rabu aku mesti minum air coke nie lepas training rugbi. Memang sedap air nie. Sedap giler! korunk pun mesti ade yg suke air nie. Sama ada korunk tau atau x, sebenarnya air coke nie ade 10 'kebaikan' yg x disangka-sangka. Aku dpt bende nie dari emel yg member aku bagi. Ape lagi!!

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.


9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah

Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat. mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. dianak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di  dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men &  women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama  keturunan, diorg tak nak le mandul! kalau korang pernah terima  forwarded email pasal bertapa  
cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci
toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat  zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,

Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita.. jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..

credit FACEBOOK source

Lagi Senior Kahwin..

       Musim cuti sekolah dh nk bermula.Belum pape lg dh ad org nk kahwin.My senior '88 nk kawen.Fewit umur baru 22thn nk kawen.I'm so jelous okay.Why?Sbb ak dh ad sijil pra-perkahwinan..Xkan nk biarkan ia menjadi sia - sia tanpa berkahwin..Okay that's it.Aku nk kawen gak..Ha3
With my besties..Miss her damn much.Yeeha

Thursday, November 11, 2010

Tiap - tiap sem pun tutup pagar.

Dah nk habis semester 6 rupanya.
                          Paper sem ni sumer SUSAH cm aper je.Bengang btul ak.Yela kalau nk di bandingkan dgn paper2 past sem mmg "Jauh panggang dari api" faham?Maksudnyer past year question xd yg berkaitan secara tidak langsung.Benci giler ak.Dh la susah.Carry mark plak sikit.Ad la yg ak xtau brape.Tp yg paling CUAK adalah paper RECORD MANAGEMENT yg dorg kte 2 kelas ad repeat.Tolong lah ak nk grad on time!!Tidak!

                        Berbalik kepada cerita tutup pagar ni.Ak baru perasan, selalunyer mmg ak akn balik lewat that means tutup pagar.Macam sem 2 ak kne ttp pagar sbb tunggu Tin2 habis paper die.Well ak la yg last kne buat clearence.Well orang hebat la katakan..Walaupun kalau Tin2 part 6 last sem balik awal.tp this sem hella yeah ak ttp pagar.Sempat la jmpe org2 kt Pasar Malam melambai2..


                Bye3 UiTM Segamat.Really don't want to see u again next semester kecuali buat clearence.Please2 dont burden my with other things.And other thing: TOLONG AK NK SMBG DEGREE ON HUMAN RESOURCE...Thank you..

p/s: Oh cuak2 tolonglah grad 3pointer.Kalu this sem dpt 3pointer dpt grad 3pointer gak...Kekalkan.Wa3 xnak repeat..(every sem doakan benda yg sama) Well dengar kata this sem format baru.Cm ape jer soalan.MAtilah org yg buat soalan tu.he3

Penjagaan Gigi Tampalan (eh2 mcm kimpalan plak)

ANTARA perkara lazim yang dilakukan oleh pakar gigi untuk mengelakkan gigi daripada terus diserang karies ialah membuat tampalan pada gigi tersebut.
Tampalan dapat melindungi bahkan menyelamatkan gigi daripada dibuang. Selalunya jangka hayat tampalan ditentukan oleh jenis tampalan dan bahan yang digunakan.
Menurut pensyarah Jabatan Periodontologi, Fakulti Pergigian, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Masfueh Razali, bahan tampalan ada yang sama warna dengan gigi dan sebaliknya.
“Tampalan yang mempunyai warna seakan gigi adalah menggunakan komposit yang kandungan utamanya ialah methyl methacrylate dan silika,” katanya.
Bagaimanapun, jelas Masfueh, komposit tersebut hanya sesuai digunakan bagi tampalan gigi hadapan.
“Amat jarang ia digunakan bagi tampalan gigi belakang kerana ia tidak begitu kuat untuk menampung daya kunyahan dan otot muka,” ujarnya.
Bahan komposit lazim digunakan oleh pakar gigi kerana hasilnya pesakit tidak dapat membezakan antara tampalan dengan gigi yang asli.
Selain itu, komposit tersebut melekap pada gigi secara mekanikal dan sesetengahnya secara kimia.
Namun, komposit tersebut tidak sesuai untuk lubang gigi yang besar kerana ia akan mengecut ketika proses pengerasan.
Ini mendedahkan gigi tersebut kepada bakteria di dalam mulut sekali gus menambah risiko berlakunya karies gigi atau gigi menjadi lebih sensitif.
Bukan itu sahaja, tampalan ini turut berubah warna selepas beberapa waktu dan pelunturan warna tersebut boleh dilihat dengan jelas di pinggiran tampalan.
“Tetapi dengan penjagaan gigi yang sempurna di samping menjauhi kafein, teh dan kari, ia mampu bertahan selama lima tahun,” beritahunya sambil menjelaskan, purata gantian semula tampalan tersebut adalah dua tahun jika terdapat masalah.
Masakan kari yang popular di serata dunia sememangnya sudah lama diketahui memberi kesan kepada warna gigi.
Komposit
Selain bahan komposit tersebut, pesakit juga boleh memilih simen ionomer kaca sebagai bahan tampalan.
Dikenali juga sebagai GIC, bahan tersebut amat berguna jika gigi berlubang itu terletak di bahagian akar atau leher gigi.
GIC akan mengeluarkan fluorida secara terus-menerus dalam jumlah yang sedikit bagi melindungi bahagian yang terjejas.
“Meskipun begitu, penghasilan fluorida tersebut tidak akan mengganggu sistem tubuh. Ia juga melekat pada permukaan gigi secara kimia dan tidak mudah tertanggal,” kata Masfueh.
Tampalan tidak sewarna gigi yang paling biasa digunakan ialah amalgam, iaitu aloi dengan campuran utamanya ialah argentum, stanium, dan merkuri serta beberapa bahan lain.
Bahan ini amat kuat dan lazim digunakan bagi tampalan di bahagian gigi belakang kerana kadar risiko pecah yang sangat rendah.
Bagi penggunaan amalgam, risiko kebocoran merkuri daripada tampalan tersebut boleh berlaku pada bila-bila masa.
Namun, beberapa kajian yang dijalankan mendapati merkuri di dalam amalgam tidak bocor sepanjang tampalan berada di dalam mulut.
“Jika ada, bilangannya amat kecil dan tidak menyebabkan penyakit lain seperti yang sering digembar-gemburkan.
“Malah, di Sweden dan Jepun, amalgam dilarang memandangkan rakyat negara itu sudah pun terdedah kepada merkuri iaitu daripada hasil laut yang mereka makan,” tegas Masfueh.
Justeru, katanya, semua tampalan yang biasa digunakan oleh pakar gigi di negara ini adalah selamat dan jika berlaku masalah, ia lebih kepada pesakit yang alah terhadap logam.
Dalam pada itu, untuk kawalan dan memanjangkan hayat sesuatu tampalan, pesakit harus menjaga kebersihan mulut seperti memberus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari.
“Berjumpa dengan doktor gigi untuk pemeriksaan berkala akan memudahkan pakar mengenal pasti gigi yang berlubang dan mengelakkannya daripada menjadi semakin besar.
“Pengambilan gula harus dikawal kerana ia merupakan faktor utama berlakunya karies gigi,” ungkap Masfueh.

Copyright and credit :Kosmo Online
for my reference for future use

Sunday, October 31, 2010

Jonghyun oh jonghyun!!

   Second article related to Shinee Jonghyun..
                  Aish bosan btul la budak - budak zaman sekarang ni..
                            For me, mmg la at first mmg terkejut.Mungkin aku akan lebih terkejut (Beruk??) kalau either Donghae or Siwon announce dorg bercinta.
                                   Ewah - ewah umur baru masuk 20thn (21 untuk umur korea) dh gatal due - due nk bercouple..Aish ni la budak - budak zaman sekarang..(habis ak?) aku xpe xd boifren langsung..Baik berbalik kepada issue semasa mengenai Jonghyun..
                                    Aku rasa la jodoh die dgn Shin Sae Kyung tu xlama kot.Dorg muda la.Possible la cinta dorang membawa ke alam perkahwinan.Baru 21 thn kot.Kang nanti frust menongeng plak ble clash.
                                              Slalu ak dgn artist sebelum debut ad girlfriend pastu terpaksa pilih antara debut ataupun girlfriend so pilih debut.Ni plak lain..Fikir kan cinta plak..
                                                 Aku rasa ini lah sbb nyer SM hentikan promosi HELLO..Ak mmg xdpt tgk plak raut wajah SHINee untuk Inkigayo harini.
                                                     Well the low quality of the internet..Haruslah..
                                                          SaeKyung tu pun rmai gak artist minat kt die kot..
Lantak hang la..Dah la military service pun x g lagi..Dah dah bye nk study and bersenam..

Saturday, October 30, 2010

An Honest Answer?!

1. Apa benda yang paling penting dalam hidup korang?
My Life la.hurm ntah same je semua penting kot..

2. Benda yang terakhir korang beli menggunakan
duit korang sendiri?
Smlm beli nasi lemak kt pasar..

3. Dimana tempat korang ingin melangsungkan perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang nanti?
Kt Jeju kot.Fantasi..(tipu sungguh)..Ok2 nk buat kt konsert dorg..ha3

4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
Nope...Angan2 tahi lipas sungguh..

5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
Next..

6. Dimana korang selalu berjumpa dengan kekasih korang?
Next..
7. Novel / buku / majalah yang terakhir korang beli?
Epop???Ntah dh lame xmbeli semua2 ni..

8. Apakah nama penuh korang?
Nur Aida binti Ariffin

9. Antara mak dan ayah korang, yang mana korang lebih mesra?
Both la..

10. Namakan orang yang korang betul-betul nak jumpa dalam hidup korang?
Super Junior ?! (boleh?!)

11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
of course.I'm so good at cleaning!!

12. Dimanakah tempat yang korang betul-betul nak pergi?
Jeju Island.
13. Pilih salah satu, peluk atau cium?
Pijak?=)

14. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag korang
Nik Wajihah..
kawan sebunuhan masa sekolah dahulu..
lahir bulan yg same..but she's my kakak..
usm student (penang branch..)
miss her a lot!!

15. 5 benda yang korang sangat-sangat sayang dalam hidup korang?
5 benda ea....hurmm
1)my body 
2) my laptop
3) my handphone
4)my cats (taec & minho)
5)my favourite slack

16. 5 lagu yang paling korang suka dan selalu dengar?
2AM - Like Crazy
2PM - I'll be There
Taeyang - Wedding Dress
miss A - Breath
Beast - Soom
FT Island - Love Love Love

17. Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang
sambut tahun lepas?
13 Oct 1989 Last year xsmbt tis yr smbt=)

18. 5 orang blogger yang korang nk tag
Fatin Nazira Jaffry
Farah Ain
dll..

p/s:Sila tag diri sendiri.Tin2 I don't know your blog URL

19. Cerita sikit blogger yang pertama korang tag
My bestfriend forever since the first time I entered SMSTJ until now..

Zina: Skrip Berulang | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Zina: Skrip Berulang | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Wednesday, October 20, 2010

Latest cerita for part 6!!

Mendengar dengan teliti..Yeah
   Yeah ini entry beserta gmbr..Ok first cerita pasal ETR punyer ceramah.Ok2 mmg best even mengantuk tp terpaksa teruskan jua hidup ..Mknn dh la sedap.Thanks JCorp. serta anak2 syarikat mereka..Takaful Nasional and so on..





Bangunan ape ntah..



Ni plak mse ke Terengganu untuk ETR.Gmbr di pasar Payang sahaja yg dapat upload.Ak berjalan2 sorg..

Ok pic ni mse dh nk balik dh.Kteorg bertolak hari Khamis smpai pg Jumaat dlm kul 3lby pagi.Tdo kt luar Masjid Terapung (xdpt upload pic die!!).Pastu dlm kul brape ntah, mkn kot (ak pun lupe) g KBS (kementerian Belia Dan Sukan)..Petang tu mkn kt satu gerai ni.Fuh SOTONG besar SEKOR RM7.00.Kwn2 RM7.00!!Pastu esok ak pose la..HA3

Ptg tu kteorg g (mne ek?)Oh Ikan dkt Tasik Kenyir.Esok tgk Kambing dan ehem2 tmpt yg MCM BEst sgt2..Ladang jagung.Dh la x best pastu sah2 la plak hukan pas 2..Mlm tu kteorg g mkn kt ne ntah.Tp grup sy mls nk mkn bersama2 mereka.Tambahan pula ak puasa time tu.Mkn keropok byk sgt kot..

Lastly ak dgn basyi mkn ABC yg "sgt sedap" (ceh rse sirap je melampau)..Solat pas2 mkn ABC pastu melawat dorg dh hbs mkn ke x.Aku plak yg kne habiskan mknn dorg.Pape pun tengs la.Ha3..

Pas2 bertolak balik kul 12 cm tu lah smpai time Azan Isyak dlm 8.10 kot.Dh la saket prot.Huhuhu...Pastu seterusnya hidup yg bahagia..

p/s:Sekarang ad dirumah.Ntah ble nk study ni.Aida studi!!

Wednesday, October 13, 2010

Birthday Celebration..

    Thanks to my rumate!!
                      For the birthday cakes and all sort of birthday present...

waiting my present for dear frend..FATIN NAZIRA!!!

hahaha..


p/s:Choi Siwon as my birthday present please!!

Tuesday, October 12, 2010

20 Cara Menjadikan Rumate Anda Gila (edisi gila2)

credit to Syazwan Aizad Abdul Mutalib Facebook




   1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati” horee…kau dah balik”. Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia “Sepatutnya kau dah blah dah skrg”

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 ” Tolong, kat mana aku berada ni?” dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata “Dah merebak… dah merebak!”

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap “Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi” sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat…Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata “Tak lama lagi…tak lama lagi…”

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, “Siot betul, kalah lagi”

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat “Horee…!”. bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap “Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda…” Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata “Eh, kau rupanya…”

10. Kata kat roommate “Ada pesanan penting untuk kau”. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap “Eh…aku dah ingat”. Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.

15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.

16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.

18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata “Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la…Macam teknik rebonding…”. Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

19. Mase roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 bace yasin ramai2. bile rumet jage pakat2 buat x nmpk ape2.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.

p/s: Kalau aku buat , mau mati terkulat rumate ak..Hahahahaaa..

 

Template by BloggerCandy.com