Pages

Monday, February 14, 2011

Sengatan Bisa dari Tebuan dan Lebah

      Bila baca artikal dalam kosmo pasal Tebuan - Sengatan Membawa maut, tbe2 ak teringat plak pasal diri aku sendiri. Kalau nk di ikutkan, dah 3x ak kena sengat.Dengan apa ak xpasti, cuma masa kt UiTM ak tahu la ak kena sengat dengan tebuan sebab (yeke? pasti?) dorg buat fogging tebuan.


     Cerita die bermula begini (gaye Usop - yang lain " ha cube cte cube cte," ...
      Mse form 4 kot, Tin2 tlah terkena sengat tebuan, maka saya pun temankan dia ke hospital malam2 (sje nk keluar tgk pemandangan indah Kuala Pilah pada waktu malam..ha3..Amik darah semua pastu balik (dh mcm escape prep malam yg bosan tu..ha).Maka apabila Tin2 dh kena, maka sampai giliran saya pula..


    Time tu camping Unit Kokurikulum Sekolah..2hari je mmg poyo (aik tbe rindu nk mkn ikan masin dewan makan plak dgn masak lemak labu..nyum2)..Petang tu ak rse gatal aje jari telunjuk belah kiri ak.Ceh apsal plak ni.Pastu ak tny kt Beba
    " Ko tengok jari ak ni ad pape ke?," kataku sambil menunjukkan jejari telunjukku yg runcing (?) la sgt..
    "Takde pape pun," balas Beba bosan.(he3).Poyo la rse makananan ni.ha lme2 ak tgk jari aku makin bengkak..
Pastu tbe2 ad org tegur
        " Aida , muka ko bengkak!," jerit suatu suara.
Pastu orang medik kt situ ckp maybe ak kena daun beracun kot (sambil xbuat pape pasal bengkak kt muka and tangan ak, lagipun ak xberkesempatan nk tgk wajah ak sendiri smpailah ia pulih)
Kawan ak ckp ak kena sembur pontianak sbb ak buat bising dalam hutan time explo hutan tu..Sumpah ak diam je kot sbb tangan ak saket giler!!
  Petang tu ak mandi, kulit ak pun dh okay just tangan ak bengkak.Cikgu suruh ak balik terima suntikan tp ak ckp xpe la (okay guys sebenarnya bahaya gile kalu xdpt rawatan yg betul, nasib baik ak elok!) lagipun ak dh bayar rm15 tuk g camping ni.Ak letak ubat gigi berubat je kt tangan ak yg dh mcm daging ha..
   Esok nyer (ak dh xbrape nk ingat) balik malam tu Tin2 teman ak g Hospital.Suntik kt bahu dgn kt tangan tepi 2 dgn picagari yg penuh giler kot dengan ubat!!Cuak giler ak kot bila doktor tu kte

     "Saya tengok tangan awak ni bengkak dia xsurut.Kena masuk wad mcm ni,"..ha2 cuak plak ak.Xd la plak ak kena masuk wad..Then esok, effect dr ubat yg ak kena inject tu ak jatuh tangga (malang kan?) bengkak kaki kiri ak plak.Tu lah pkai kasut tinggi lg..


   Masuk UiTM, mse tu ak part 3.Dalam pukul 11.30 malam, ak balik dari bilik Tin2 kt Zamrud nak balik SAB, ak bau ubat fogging anai2 tu.Jap g, mase ak kt toilet, kaki ak belah kiri mcm perit giler.Ak tengok xd pape pun.Pastu nmpk kwn ak..Ak pun ckp dgn die.
         "Wei, kaki ak rse sakit la.Ko tgk kan,"
        "Wei aida, kaki ko bengkak ni!Ko kne sengat tebuan la ni sbb td dorg baru fogging,"
Pastu jmpe RS tp RS xnak hantaer ak g klinik (ak pn xnk la mlm2 ni) mintak cuka sapu..Esok ak g Penawar kne inject plak.Aduhai...


       And the last  time ak kne sengat (even mse part 3 ialah tahun dukacita ak sbb byk kali kne inject..wa3) mase KO hari rabu..Yg paling style skali ialah tebuan tu masuk dlm lengan bju ak time dh nk hbs KO untuk hari tu.Ak bajet kerengga ke, terus ak tekan tempat yg kena sengat tu.past saket giler smpai melelh air mata ak.Xd la nanges sob2 mcm tu.PPastu terus TJ ditemani Lyd hantar ak (kul 7 ad ke penawar bukak?) g Penawar. Nasib ad gak org tu die duk SR kejap.Kena lg inject 2 kali.Kt bahu n dekat tangan.Maka bengkaklah tangan kanan saya.Tahniah..


  Cabaran betul kalu kena sengat benda2 ni.Nasihat saya kalau kena sengat pape pun, silalah pergi jumpa doktor especially kalu xtahu kne sengat dgn ape.Sekian


p/s: jom g kelas

No comments:

 

Template by BloggerCandy.com